Sztálin könyvek

З нагоди 80-ї річниці початку Другої світової війни пропонуємо кілька цікавих книжок. До вашої уваги:
    Edvard Radzinszkij. Koba…

 

Едвард Радзинський „Апокаліпсис від Коби (1938-1953)”
    Едвард Радзинський – російський письменник, драматург, телеведучий та сценарист. Передусім він є відомим своїми біографічними дослідженнями. Його роман про Сталіна стала бестселлером в усьому світі.
„Пророки і безумці, володарі дум, земні боги... Таємниця слави, загадки рішень, які змінювали долю світу, згубні блискавки історії і, нарешті, креслення Господа в долях людей... Про все це – в книзі.”
Jörg Baberowski. Felperzselt föld…


Йорг Баберовскі „Випалена земля: Сталінське царство насилля”. Автор – німецький історик Східної Європи, фахівець з історії сталінізму. Професор Східноєвропейської історії в Гумбольдському університеті Берліна. На книжковому ярмарку у Лейпцигу три роки тому книга презентувалася з великим успіхом.


Hahner Péter. 13 diktátor
Петер Хахнер „13 диктаторів: глави з історії революцій
”. Автор книги – історик, доцент, завідувач кафедри. У цій книзі подані причини, хід, наслідки та охарактеризовані лідери найважливіших революцій у світовій історії.

A népek atyja - Sztálin

A II. Világháború kezdetének 80.évfordulója alkalmából néhány érdekes könyvet szeretnénk bemutatni, melyek osztályunkon kölcsönözhetők.

 

Edvard Radzinszkij, Koba - Sztálin apokalipszise II. (1938-1953)

Radzinszkij monumentális történelmi regényének második részében Fudzsi, Sztálin barátja és harcostársa tovább meséli (1937-től) az életét a Nagy Vezér árnyékában - mindegyre küszködve a gondolattal: miért teljesíti szolgaian Sztálin utasításait, annak ellenére, hogy immár tisztában van gazdájának mérhetetlen kegyetlenségével?

A Nagy Terror után Sztálin a háborúra készül, és az a terve, hogy Hitlerrel felosztják egymás közt Európát. Radzinszkij, Fudzsi szavain keresztül, minden eddigi szerzőnél alaposabban bogozza ki a nagy rejtélyt: hogy lehetséges, hogy Hitler túl tudott járni Sztálin eszén, aki soha senkiben sem bízott meg? Hogyan hihette Sztálin az utolsó pillanatig, hogy Hitler betartja az ígéreteit, és nem fogja megtámadni?

Fudzsi a háborút a Gulagban tölti: hiába Sztálin barátja, ő sem kerülheti el a bolsevik forradalmárok, a lenini nemzedék sorsát: letartóztatják, mint "fasiszta kémet"... Mindennap a halálra készül, de Sztálin, ki tudja, miért, őt végül megkíméli. Talán csak azért, hogy valaki elmesélje majd a történetét. Aki megérti, hogy az orosz népnek olyan vezérre volt szüksége, amilyen ő, mert nem tud szabadságban élni.

Jörg Baberowski, Felperzselt föld Sztálin erőszakuralma

Baberowski Sztálin

A berlini professzor könyve nagyszabású történelmi összefoglalás, mely három éve a Lipcsei Könyvvásár nagydíjasaként a nagyközönség körében is hatalmas sikert aratott.

A Felperzselt föld óriási - és az orosz levéltárakból jelentős részben csak a legutóbbi időkben előkerült - forrásanyag segítségével, a Szovjetunió mindennapjaiból vett példák sokaságának bemutatásával plasztikusan írja le a Sztálin nevéhez fűződő korszak történetét.

Hahner Péter, 13 diktátor - Fejezetek a forradalmak történetéből

13 diktátor könyv

Vajon a forradalom és a diktatúra elválaszthatatlanul összefonódik? Csak erőszakkal lehet tartós és mélyreható társadalmi változásokat elérni? Megengedhető az erőszak, ha egy jobb jövőt szolgál? Ezekre a kérdésekre keresi a választ ez a kötet, miközben bemutatja a világtörténelem legfontosabb forradalmainak kiváltó okait, menetét, következményeit és vezéregyéniségeit. A forradalmi események főszereplői általában diktátorokká váltak, vagy legalábbis mindent elkövettek ennek érdekében. Cromwell úgy gondolta, azért ő számolhatja fel a régi világot és építhet újat a helyére, mert Isten a kegyelmébe fogadta. Robespierre a néppel azonosította magát, Napóleon pedig kijelentette, hogy ő a francia nemzet igazi képviselője. Washington, Bolívar és Garibaldi nem tekintette kiválasztottnak magát, a későbbi korok forradalmárai viszont, mint például Lenin és követői, a tudománnyal indokolták meg kiválasztottságukat. Egy dolog biztos: a társadalmak totális ellenőrzésére és irányítására tett kísérletek rettenetes következményekkel jártak.

A könyvek a megyei könyvtár degenynyelvű osztályán kölcsönözhetők.