Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Szerelmes olvasnivaló Valentin napra

З наближанням Дня кохання ми пропнуємо нашим читачам кілька книжок, що налаштовують на романтичний лад.
Мемуари Джакомо Казанови „Історія мого життя”;
Книга поезій Петра Надаша про небесну і земну любов;
Під редакцією Ласла Латора „Темні криниці принади – шедеври еротичної світової лірики”.

Giacomo Casanova emlékiratai

szerelem könyv Valentin nap könyvtár Kárpátalja Ungvár
A világirodalom szerelmes remekei

A szerelmesek napja közeledtével néhány olyan könyvet ajánlunk olvasóink figyelmébe, melyek ráhangolnak az ünnepi készülődésre és romantikus hangulatot teremtenek.

Érdekes és izgalmas olvasmány lehet Giacomo Casanova emlékiratait átböngészni.

Giacomo Casanova önéletírása közel négyezer oldalt tett ki. Ez a mostani kötet a magyar fordítók válogatása az emlékirat általuk legfontosabbnak tartott, vagy szerintük az olvasóközönség érdeklődésére leginkább számot tartó epizódokból. 

Ki is volt Casanova, akit a köztudat a történelem talán legnagyobb nőcsábászaként ismer?

Családfáját a 15. század első negyedéig vezeti vissza, ő maga 1725-ben született, szegény család gyermekeként. Apja korán meghalt, anyja színésznőként járta a világot, őt nagyanyja vette pártfogásába.

Önéletírásából kibontakozó kalandos élete során számos foglalkozással próbálkozott. Éles eszű, bátor ifjúvá nőtte ki magát, 17 éves korában nyert egyházi és polgári jogból doktori címet. Volt pap, házitanító, katonatiszt, színházi hegedűs, szenvedélyes kártyajátékos, párbajhős és börtöntöltelék, a lottó feltalálója, diplomata és a velencei inkvizíció kémje. Kacérkodott a mágiával, kabbalista és alkimista is volt, ismerte és használta a betű- és számmisztikát. Utóbbi tulajdonságait általában hiszékeny (és gazdag) embertársai becsapására használta. Hihetetlen ismeretségi körre tett szert, ami az alsóbb rétegektől a legmagasabb rangokig terjedt.

Megfordult XV. Lajos, Nagy Frigyes és Nagy Katalin udvarában, megismerkedett XIV. Benedek és XIII. Kelemen pápával – utóbbitól megkapta az Arany Sarkantyú Lovagrend keresztjét, ami arra indította, hogy (minden jogalap nélkül) lovagnak adja ki magát. Komoly vagyona sohasem volt, ha volt pénze, vagy elkártyázta, vagy nőismerőseire költötte.

Emlékirataiból tehát egy rendkívül fordulatos életű és – mint visszaemlékezéseiből is kiderül – komoly írói tehetséggel megáldott kalandort ismerhetünk meg.

Az égi és földi szerelemről

Nádas Péter könyve az égi és földi szerelemről szól. Az életműsorozat kötete Nádas Péter 1989-ben tartott előadását tartalmazza a nemi szerepek és a nem principiuma témaköréről. A szerző három esszében, az előadás mellett hosszú bevezető, illetve záró jegyzet formájában vizsgálja szerelem és szexus viszonyának mentális és nyelvi vetületeit, mitikus és antik előzményeit

Gyönyörök sötét kútjai - Az erotikus világlíra remekei

Lator László válogatásában gyönyörködhetünk, a világirodalom legszebb szerelmes és erotikus írásaiban.

0 Tovább

Boldog Valenti Napot!

ungvári könyvtár kárpátaljai könyvtár Valentin Napi bagoly

A Kárpátaljai Területi Univerzális Könyvtár Idegen Dokumentumok Osztálya boldog Valentin Napot kíván minden kedves olvasójának!

0 Tovább

Відділ літератури іноземними мовами

Комунальний заклад "Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека ім. Ф.Потушняка" Закарпатської обласної ради

Kárpátaljai Megyei Könyvtár

blogavatar

A Potusnyák Ferenc Kárpátaljai Megyei Tudományos Univerzális Könyvtár Idegen Nyelvű Dokumentumok Osztályának hivatalos blogoldal.

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek

Kárpátaljai Megyei Könyvtár

blogavatar

A Potusnyák Ferenc Kárpátaljai Megyei Tudományos Univerzális Könyvtár Idegen Nyelvű Dokumentumok Osztályának hivatalos blogoldal.