Wikipédia születésnap könyvtár tudás enciklopédia
Mindenki számára ingyenes tudás.

Mottó: 15 éve a szabad tudás szolgálatában.

Nem minden szócikke valódi!

Ma "ünnepli" 15. születésnapját a Wikipédia. A kooperációban készülő webes enciklopédia volt a világon az első, aki szabad hozzáférést biztosított felhasználóinak a teljes anyaghoz térítésmentesen. E-mellett az egyik legnagyobb újítása volt, hogy bárki szerkesztheti.

Sokan nem tudják, hogy a Wikipédiában HAMIS szócikkek is vannak, melyhez íróik egész kis honlaptömeget hoznak létre, hogy hihetőnek tűnjenek. A tavalyi év folyamán mintegy kilencven ilyen szócikket fedeztek fel. Az egyikmár tíz éve fenn volt. Szerepelt például a "The Doggs" együttes, mely valójában sohasem létezett. Majdnem tíz évig volt fenne egy szócikk egy sohasem létezett német írónőről, Emilia Dering-ről.

Majdnem 8 évig szerepelt az Library of Amartya (Amartyai könyvtár) nevű szócikk, mondanom sem kell, hogy nem létezik ilyen nevű hely.

Ma a Wikipépédiában több mint 35 millió szócikk szerepel, a világ mintegy háromszáz nyelvén. Magyarul 378 731 szócikk található a Wikipédiában.

Az oldalon szereplő információk közül az egyik érdekes tény: a ma élő emberek 28 százaléka nem ismerte a Wikipédia nélküli világot.

2001 januárjában indult, természetesen angol nyelven, ami már az első év végére 16-ra bővült.

A világ minden táján élő emberek önkéntesen és ingyen szerkesztik a Wikipédiát.

Boldog Születésnapot!