Ungvár könyvtár Kárpátalja nyelvtanulás német nyelv könyv
Online német nyelvtanfolyam

Ingyenes weboldalak és applikációk

Kevesen tudják, hogy a harmadik legelterjedtebb nyelv az internetes online tartalmak között a német. A tudományos kutatások és technikai fejlesztések megismerésének egyik módja az idegen nyelvű szakirodalom tanulmányozása, ehhez azonban ismernünk kell a tanulmány nyelvét. Az angol nyelv ismerete szinte alapvető az internetes adatbányászok számára, de a német nyelv ismeretének birtokában is rengeteg hasznos adatot, információt és szöveget érhetünk el.

Hogyan tanuljunk nyelveket?

A nyelvtanulás kézzelfogható módja, ha nyelviskolába vagy egyetemre iratkozunk be. Az önálló tanulást segíthetik az önképző nyelvkönyvek, melyek közül többet megtalálhatsz a megyei könyvtárban is, Ungváron az Idegen Nyelvű Dokumentumok Osztályán. A nyelviskolák is várják az idegen nyelv iránt érdeklődőket. Ungváron a német nyelvtanulás iránt érdeklődőket például egy bemutatóórával várták a megyei könyvtárban.

Az Ungvári Nemzeti Egyetemen német szak is működik, ahol a hallgatók német tanári oklevelet szerezhetnek.

Online nyelvtanulás

Az egyik legkényelmesebb módja a nyelvtanulásnak az online tanulás. Az okos eszközöknek, a laptopnak, személyi számítógépnek és az internetnek köszönhetően manapság gyorsan és könnyen találhatunk megfelelő fizetett vagy ingyenes oktatóoldalt vagy oktató applikációt.

Az online felületek némelyikén fizetni kell a kurzusokért, de szép számmal találhatunk ingyenes weboldalakat is, az applikációk többsége azonban ingyenes.

Ungvár könyvtár Kárpátalja nyelvtanulás német nyelv könyv
Online nyelvtanuló egyetem

Duolingo

A Duolingo az egyik legismertebb online nyelvoktató rendszer. Tetszés szerint használhatjuk az okostelefonra letöltött applikációt vagy laptopon a weboldal szolgáltatásait is. A rendszer érdekessége, hogy pontokat ad a helyes feleletekért, ezalapján pedig rangsorokat állít fel a különböző szinteken lévő tanulók között.

A Duolingo segítségével bármikor és bárhol tanulhatsz németül, ha csak öt perced van, akkor is meghallgathatsz néhány kifejezést, esetleg kitölthetsz egy kvízt.

A Duolingo leckéi alkalmazkodnak tanulási stílusodhoz. A gyakorlatok összeválogatása a szókincs hatékony elsajátítását és ellenőrzését szolgálja.

Az interaktív gyakorlatok azonnali visszajelzéssel, a helyszínen segítik fejleszteni német tudásod. Az új szavak, kifejezések és nyelvtani ismeretek elsajátítása közben virtuális érméket nyerhetsz, új szinteket nyithatsz meg, és figyelheted folyékony nyelvtudási pontszámaid emelkedését.

A Duolingo letölthető Windows Phone-ra, Androidra és iOS-re.

Németül a Youtube-on

A hagyományosabb tanulási módszer kedvelői a Youtube videómegosztón találhatnak online német nyelvleckéket. Ennek a módszernek a hátránya, hogy a tanuló nem kap semmilyen visszajelzést arról, hogyan sikerült elsajátítania az anyagot, viszont bármikor bárhol megnézhető, visszatekerhető az óra anyaga.