Kárpátalja nemzeti park Ukrajna Ungvár könyv könyvtár
Hasznos információkat tartalmazó kiadvány.

Kárpátalja nemzeti parkjai is szerepelnek Dr. Bodnár László könyvében

A Kárpát-térség nemzeti parkjai címmel jelent meg 2015-ben Dr. Bodnár László könyve. A kötetben az általános információkon és tudnivalókon kívül Magyarország, Szlovákia, Lengyelország, Ukrajna, Románia, Szerbia és Ausztria nemzeti parkjairól találunk ismertetést.

A természetvédelem korunk fontos problémája, melyre nem lehet megfelelő módon felhívni a figyelmet. Különösen aktuális a téma a Kárpátok térségében, ahol a rablógazdálkodás, a mérhetetlen fakitermelés folyamatosan pusztítja a természetet.

Az ENSZ által is támogatott nemzeti parkok létrehozása ad némi esélyt arra, hogy legalább néhány helyen érintetlenül hagyja az ember a természet szépségeit.

A könyvben az Ukrajnával foglalkozó fejezetben négy nemzeti parkkal ismerkedhetünk meg:

  • Szinevéri Nemzeti Park
  • Kárpáti Pemzeti Park
  • Uzsoki Nemzeti Természeti Park
  • Vizhnitskyi Nemzeti Természeti Park.

A szerző kitér arra, hogy a Kárpátalján számon tartott, mintegy 200 magasnövény fajból 44-et a kipusztulás fenyeget. Pozitívumként említhetjük, hogy a megye területén több helyen is találkozhatunk ezeréves fákkal, Ungváron 500 és 300 éves fákra vigyáz a lakosság.

A Kárpátaljai természetvédelmi terület tagolódása:

  • Huszti Nárcis-völgy
  • A csornogorai „Hoverla” masszívum
  • A széleslonkai „Uglja” masszívum
  • Ugljai masszívum.

A színes fényképekkel is illusztrált, adatokkal gazdagon ellátott kiadványt Ungváron a megyei könyvtár magyar osztályán veheti kezébe az olvasó.

Kárpát-térség nemzeti parkjai / Bodnár László. - [Eger] : Bodnár Geográfus Bt., 2015. - 452 p., [52] t. : ill., részben színes, részben térk. ; 24 cm

 

Kárpát-térség nemzeti parkjai című könyv melyet a magyar dokumentumokat őrző osztályon vehet kézbe a tisztelt olvasó. További érdekes és izgalmas olvasnivaló témák: Kárpátalja, nemzeti park, Ukrajna, Ungvár, könyv, könyvtár.