Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Kurucz András kiálítás Ungváron

Kurucz András Ungvár kiállítás festmények megyei könyvtár
Kurucz András a kiállítás megnyitóján

Október 27-ig tekinthető meg Kurucz András képkiállítása Ungváron, osztályunkon.

A kiállítás megnyitóján a művész az alábbi interjút adta a Kárpáti Igaz Szó-nak.

Családunkban generációkon át élt azt a hagyomány, hogy az egyik fiúgyermek az András keresztnevet kapta. Mi nem követhettük a tradíciót, mivel három lányunk született – magyarázta a megyei könyvtár idegen nyelvű osztályának olvasótermében rendezett kiállítása megnyitóján Kurucz András.

A családi legendáriumhoz tartozik, a „hiányt” pótlandó egyik lánya az Andriána (sic!) nevet kapta, majd a sors úgy hozta, hogy a festőművész egyik veje Soltész András lett…

Igaza lehet annak, aki úgy vélekedik, egy, a tárlat bemutatására vállalkozó írásban a fentebbiek nem különösebben fontosak. Viszont esetünkben ez a következetesség lényeges tartalommal bír. Bizonyítja, a Kurucz családban tisztelik, megtartják és továbbadják a hagyományokat.

A múlt értékeinek megmutatása ösztönzi Kurucz Andrást arra, hogy ecsetet fogjon, s újra és újra vászonra álmodja a gyakran már csak emlékeinkben élő Ungvár egy-egy részletét.

A könyvtárban kiállított több mint félszáz festmény, grafika mindegyike e történelemmentést szolgálja. S ezek csupán töredékei a hatvanhárom éves mester ilyen témájú munkáinak.

A képek segítségével tett ungvári séta során számos olyan emberléptékű csodára bukkanunk, melyet a mai városképből már száműzött az uniformizáló akarat, az elhibázott, érték helyett érdeket szolgáló területrendezés. Ezen a kiránduláson bárki részt vehet, aki ebben a hónapban ellátogat a Káptalan utcai könyvtárba.

Kurucz András Ungvár kiállítás festmények megyei könyvtár

0 Tovább

Hasadnak rendületlenül

100 éves Arany János

ungvári megyei könyvtár Arany János szavaló verseny iskola
Klasszikus vers, mely nem az!

Az Ungvári Dayka Gábor Középiskolában az Anyanyelv Hete rendezvénysorozat keretein belül versmondó versenyt szerveztek Arany János születésének 200. évfordulója tiszteletére. A Megyei Könyvtár munkatársai könyvkiállítással igyekeztek közelebb hozni a költő szellemiségét a gyermekekhez, akik a kéziratok reprintjeit is megtekinthették. A szavalóversenyen 6-11.-es diákok vettek részt a költő versei és balladái közül elszavalva egy szavadon választott művet.

A zsűri kétkedve fogadta a Hasadnak rendületlenül című Arany János verset azt gyanítva, hogy a diákot az internetes mémgyárak téveszthették meg, de nagy meglepetésükre a nyomtatott kötet is tartalmazta az alábbi sorokat.

Arany János sorait olvasva rá kell döbbennünk, hogy a 19. században sem vették véresen komolyan a költészetet, és nem tartották nemzetietlennek az élcet.

HASADNAK RENDÜLETLENÜL

Hasadnak rendületlenűl
Légy híve, oh magyar!
Bölcsődtül kezdve sírodig
Ezt ápold, ezt takard.
A nagy világon ekivűl
Nincs más, amit mivelj:
Áldjon vagy verjen sors keze,
Itt enned, innod kell.

Ez a föld, melyen annyiszor
Apáid vére folyt,
Ez a föld másra sem való,
Csak hogy eltékozold.
Itt küzdtenek honért a hős
Árpádnak hadai;
Bátorság volna ezt a hont
Neked fenntartani.

Szabadság! itten hordozák
Véres zászlóidat,
Szabad száj! itt csikorgatod
Véres fogaidat.
- - - - - - - - - - - - - - -

(1880 körül.)

0 Tovább

Gyere be egy feketére

ungvári megyei könyvtár kárpátalja La Dolce Vita tortanap kávé kávéfesztivál Márai-pogram NKA
A díszítés RÁD VÁR!

Tortanap és kávékóstolás Ungváron

Immár harmadik alkalommal kerül megrendezésre az ungvári megyei könyvtárban a „La Dolce Vita” tortanapi rendezvény. Június 1.-e hagyományosan a torta világnapja, ehhez kapcsolódóan a könyvtár idegen nyelvű osztályán tortadíszítés órát tartanak profi cukrászok, az elkészült műremekeket pedig bárki megkóstolhatja.

Az idei évben, az ungvári Kávé fesztiválhoz kapcsolódva többféle „feketét” ízlelhetnek meg a könyvtárba látogatók. A rendezvények középpontjában természetesen a könyvek állnak, a szervezők szeretnék rádöbbenteni a kedves olvasókat arra, hogy a finom kávét csak egy jó könyv mellett lehet igazán élvezni.

A tortanapi kávézáshoz friss olvasnivalót is ajánlanak a betérőknek. A Márai-program keretében a Nemzeti Kulturális Alap, az Ungvári Főkonzulátus közreműködésével mintegy kétszáz új kötet juttatott el Ungvárra, irodalom iránt érdeklődők örömére.

A Márai-programnak köszönhetően érkezet, a kávéhoz leginkább passzoló kötet:

ungvári megyei könyvtár kárpátalja La Dolce Vita tortanap kávé kávéfesztivál Márai-pogram NKA
A kávéivásról

Zeke Gyula Volt egy feketém - A budapesti eszpresszók története. A szerző az előszavában így ír a kávézásról:

Szenvedélyesen érdekel a kávés nyilvánosság különféle korszakainak egyszerisége és megismételhetetlensége. Ez ad keretet és korlátokat a kávéivás metafizikájának és erotikájának, afféle előrehozott, kulturális halálélmény, amely élni és végképp meghalni egyként segít. Fegyelmezett izgalommal kívánok beszélgetni ezekről a kérdésekről a könyvemben forrásaim jórészt már nem élő (neves és névtelen) szerzőivel éppúgy, mint az olvasóimmal, s miközben elébük tárom eredményeimet és gondolataimat, tudom, hogy a dialógus során sok mindent kapok is majd tőlük.

Minden érdeklődőt szeretettel Várunk.
Helyszín: Kárpátaljai Területi Univerzális Tudományos Könyvtár Ungvár Kapitulna u. 10.
Kezdés: 2016. június 2. 10 óra

ungvári megyei könyvtár kárpátalja La Dolce Vita tortanap kávé kávéfesztivál Márai-pogram NKA
"La Dolce Vita" -2014

0 Tovább

Magyar helyesírás szabályai 12

Ungvár Kárpátalja Megyei KönyvtárAz ungvári megyei könyvtár Idegen Nyelvű Dokumentumok Osztályán elérhető A magyar helyesírás szabályai 12. kiadása.

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola és az Akadémia Kiadó jóvoltából Ungváron is hozzáférhetővé vált A magyar helyesírás szabályainak legújabb kiadása.

A szabályzat első, 1832-es kiadása óta talán ezt a kötetet várták a legjobban a nyelvtannal, a helyesírással foglalkozók. Az új kiadásban több változás is van, ezekkel megismerkedhetnek az alábbi weboldalon:

http://www.oktatas.hu/pub_bin/dload/sajtoszoba/A_magyar_helyesiras_szabalyai_Valtozasok.pdf

Tartalma röviden:

  • A magyar helyesírásra vonatkozó szabálypontok példákkal
  • - A szabályzathoz szervesen kapcsolódó szótár a megfelelő szabálypontokra való hivatkozással
  • - A 11. és a 12. kiadás közti különbségek és változások felsorolása, példákkal
  • - Jól használható tematikus tárgymutató
  • - A nyomtatott műhöz annak tartalmával azonos internetes hozzáférés két évig
0 Tovább

Відділ літератури іноземними мовами

Комунальний заклад "Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека ім. Ф.Потушняка" Закарпатської обласної ради

Kárpátaljai Megyei Könyvtár

blogavatar

A Potusnyák Ferenc Kárpátaljai Megyei Tudományos Univerzális Könyvtár Idegen Nyelvű Dokumentumok Osztályának hivatalos blogoldal.

Utolsó kommentek

Kárpátaljai Megyei Könyvtár

blogavatar

A Potusnyák Ferenc Kárpátaljai Megyei Tudományos Univerzális Könyvtár Idegen Nyelvű Dokumentumok Osztályának hivatalos blogoldal.