Kurucz András Ungvár kiállítás festmények megyei könyvtár
Kurucz András a kiállítás megnyitóján

Október 27-ig tekinthető meg Kurucz András képkiállítása Ungváron, osztályunkon.

A kiállítás megnyitóján a művész az alábbi interjút adta a Kárpáti Igaz Szó-nak.

Családunkban generációkon át élt azt a hagyomány, hogy az egyik fiúgyermek az András keresztnevet kapta. Mi nem követhettük a tradíciót, mivel három lányunk született – magyarázta a megyei könyvtár idegen nyelvű osztályának olvasótermében rendezett kiállítása megnyitóján Kurucz András.

A családi legendáriumhoz tartozik, a „hiányt” pótlandó egyik lánya az Andriána (sic!) nevet kapta, majd a sors úgy hozta, hogy a festőművész egyik veje Soltész András lett…

Igaza lehet annak, aki úgy vélekedik, egy, a tárlat bemutatására vállalkozó írásban a fentebbiek nem különösebben fontosak. Viszont esetünkben ez a következetesség lényeges tartalommal bír. Bizonyítja, a Kurucz családban tisztelik, megtartják és továbbadják a hagyományokat.

A múlt értékeinek megmutatása ösztönzi Kurucz Andrást arra, hogy ecsetet fogjon, s újra és újra vászonra álmodja a gyakran már csak emlékeinkben élő Ungvár egy-egy részletét.

A könyvtárban kiállított több mint félszáz festmény, grafika mindegyike e történelemmentést szolgálja. S ezek csupán töredékei a hatvanhárom éves mester ilyen témájú munkáinak.

A képek segítségével tett ungvári séta során számos olyan emberléptékű csodára bukkanunk, melyet a mai városképből már száműzött az uniformizáló akarat, az elhibázott, érték helyett érdeket szolgáló területrendezés. Ezen a kiránduláson bárki részt vehet, aki ebben a hónapban ellátogat a Káptalan utcai könyvtárba.

Kurucz András Ungvár kiállítás festmények megyei könyvtár