Magyar helyesírás szabályai 12

Ungvár Kárpátalja Megyei KönyvtárAz ungvári megyei könyvtár Idegen Nyelvű Dokumentumok Osztályán elérhető A magyar helyesírás szabályai 12. kiadása.

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola és az Akadémia Kiadó jóvoltából Ungváron is hozzáférhetővé vált A magyar helyesírás szabályainak legújabb kiadása.

A szabályzat első, 1832-es kiadása óta talán ezt a kötetet várták a legjobban a nyelvtannal, a helyesírással foglalkozók. Az új kiadásban több változás is van, ezekkel megismerkedhetnek az alábbi weboldalon:

http://www.oktatas.hu/pub_bin/dload/sajtoszoba/A_magyar_helyesiras_szabalyai_Valtozasok.pdf

Tartalma röviden:

  • A magyar helyesírásra vonatkozó szabálypontok példákkal
  • - A szabályzathoz szervesen kapcsolódó szótár a megfelelő szabálypontokra való hivatkozással
  • - A 11. és a 12. kiadás közti különbségek és változások felsorolása, példákkal
  • - Jól használható tematikus tárgymutató
  • - A nyomtatott műhöz annak tartalmával azonos internetes hozzáférés két évig
0 Tovább

Boldog Szülinapot Wikipédia

Wikipédia születésnap könyvtár tudás enciklopédia
Mindenki számára ingyenes tudás.

Mottó: 15 éve a szabad tudás szolgálatában.

Nem minden szócikke valódi!

Ma "ünnepli" 15. születésnapját a Wikipédia. A kooperációban készülő webes enciklopédia volt a világon az első, aki szabad hozzáférést biztosított felhasználóinak a teljes anyaghoz térítésmentesen. E-mellett az egyik legnagyobb újítása volt, hogy bárki szerkesztheti.

Sokan nem tudják, hogy a Wikipédiában HAMIS szócikkek is vannak, melyhez íróik egész kis honlaptömeget hoznak létre, hogy hihetőnek tűnjenek. A tavalyi év folyamán mintegy kilencven ilyen szócikket fedeztek fel. Az egyikmár tíz éve fenn volt. Szerepelt például a "The Doggs" együttes, mely valójában sohasem létezett. Majdnem tíz évig volt fenne egy szócikk egy sohasem létezett német írónőről, Emilia Dering-ről.

Majdnem 8 évig szerepelt az Library of Amartya (Amartyai könyvtár) nevű szócikk, mondanom sem kell, hogy nem létezik ilyen nevű hely.

Ma a Wikipépédiában több mint 35 millió szócikk szerepel, a világ mintegy háromszáz nyelvén. Magyarul 378 731 szócikk található a Wikipédiában.

Az oldalon szereplő információk közül az egyik érdekes tény: a ma élő emberek 28 százaléka nem ismerte a Wikipédia nélküli világot.

2001 januárjában indult, természetesen angol nyelven, ami már az első év végére 16-ra bővült.

A világ minden táján élő emberek önkéntesen és ingyen szerkesztik a Wikipédiát.

Boldog Születésnapot!

0 Tovább

Fazekas Mihály (1766. január 6.)

Fazekas Mihály Lúdas Matyi Ungvár könyvtár
mek.oszk.hu

Ma ünnepelné 250. születésnapját Fazekas Mihály.

„Ötödfélszáz sor sincs az egész Lúdas Matyi. S száz év nem volt elég, hogy olvasásával beteljen a magyar közönség. Írója tízszer, húszszor ennyit is írt, s összes művei közt ez az egyetlen, mely megőrizte frissességét, mely fenntartja költőjének emlékét. Ennek a pár oldalnyi műnek kedvéért írójának egész életére, egész lelkére kíváncsiak vagyunk”-írta Móricz Zsigmond.

Fazekas Mihály életéről a Wikipédián olvashatsz bővebben.

Lúdas Matyi az elektronikus könyvtárban.

Lúdas Matyi hangoskönyv.

Lúdas Matyi álóképekkel elmesélve.

0 Tovább
123
»

Kárpátaljai Megyei Könyvtár

blogavatar

A Potusnyák Ferenc Kárpátaljai Megyei Tudományos Univerzális Könyvtár Idegen Nyelvű Dokumentumok Osztályának hivatalos blogoldal.

PÁLYÁZAT

„Olvasás, információ, könyv”

„Az Én könyvtáram, a jövő könyvtára!”

A pályázatra olvasóink szubjektív, esszé jellegű beszámolóit várjuk legkedvesebb, legemlékezetesebb könyves élményükről, gondolataikat a könyvtárról, könyvről, olvasásról és irodalomról. Az írások max.  3 oldal terjedelműek lehetnek (5000 karakter). Formai és tartalmi megkötés nincs. Minden pályázót ajándékban részesítünk, a pályaműveket megjelentetjük. A legjobb műveket díjazzuk.

Beküldési határidő: 2016. szeptember 25.
Beküldés e-mailben: transclibrary@gmail.com

Utolsó kommentek