Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Szerelmes olvasnivaló Valentin napra

З наближанням Дня кохання ми пропнуємо нашим читачам кілька книжок, що налаштовують на романтичний лад.
Мемуари Джакомо Казанови „Історія мого життя”;
Книга поезій Петра Надаша про небесну і земну любов;
Під редакцією Ласла Латора „Темні криниці принади – шедеври еротичної світової лірики”.

Giacomo Casanova emlékiratai

szerelem könyv Valentin nap könyvtár Kárpátalja Ungvár
A világirodalom szerelmes remekei

A szerelmesek napja közeledtével néhány olyan könyvet ajánlunk olvasóink figyelmébe, melyek ráhangolnak az ünnepi készülődésre és romantikus hangulatot teremtenek.

Érdekes és izgalmas olvasmány lehet Giacomo Casanova emlékiratait átböngészni.

Giacomo Casanova önéletírása közel négyezer oldalt tett ki. Ez a mostani kötet a magyar fordítók válogatása az emlékirat általuk legfontosabbnak tartott, vagy szerintük az olvasóközönség érdeklődésére leginkább számot tartó epizódokból. 

Ki is volt Casanova, akit a köztudat a történelem talán legnagyobb nőcsábászaként ismer?

Családfáját a 15. század első negyedéig vezeti vissza, ő maga 1725-ben született, szegény család gyermekeként. Apja korán meghalt, anyja színésznőként járta a világot, őt nagyanyja vette pártfogásába.

Önéletírásából kibontakozó kalandos élete során számos foglalkozással próbálkozott. Éles eszű, bátor ifjúvá nőtte ki magát, 17 éves korában nyert egyházi és polgári jogból doktori címet. Volt pap, házitanító, katonatiszt, színházi hegedűs, szenvedélyes kártyajátékos, párbajhős és börtöntöltelék, a lottó feltalálója, diplomata és a velencei inkvizíció kémje. Kacérkodott a mágiával, kabbalista és alkimista is volt, ismerte és használta a betű- és számmisztikát. Utóbbi tulajdonságait általában hiszékeny (és gazdag) embertársai becsapására használta. Hihetetlen ismeretségi körre tett szert, ami az alsóbb rétegektől a legmagasabb rangokig terjedt.

Megfordult XV. Lajos, Nagy Frigyes és Nagy Katalin udvarában, megismerkedett XIV. Benedek és XIII. Kelemen pápával – utóbbitól megkapta az Arany Sarkantyú Lovagrend keresztjét, ami arra indította, hogy (minden jogalap nélkül) lovagnak adja ki magát. Komoly vagyona sohasem volt, ha volt pénze, vagy elkártyázta, vagy nőismerőseire költötte.

Emlékirataiból tehát egy rendkívül fordulatos életű és – mint visszaemlékezéseiből is kiderül – komoly írói tehetséggel megáldott kalandort ismerhetünk meg.

Az égi és földi szerelemről

Nádas Péter könyve az égi és földi szerelemről szól. Az életműsorozat kötete Nádas Péter 1989-ben tartott előadását tartalmazza a nemi szerepek és a nem principiuma témaköréről. A szerző három esszében, az előadás mellett hosszú bevezető, illetve záró jegyzet formájában vizsgálja szerelem és szexus viszonyának mentális és nyelvi vetületeit, mitikus és antik előzményeit

Gyönyörök sötét kútjai - Az erotikus világlíra remekei

Lator László válogatásában gyönyörködhetünk, a világirodalom legszebb szerelmes és erotikus írásaiban.

0 Tovább

Könyvtár 4.0

A jövő könyvtárainak szolgáltatásai és technológiája, a WEB 4.0

könyvtár könyvtár 4.0 web 4.0 Kárpátalja könyvtári technológiák jövő könyvtára

A Назаровець С. Бібліотека 4.0: технології та сервіси майбутнього / С. Назаровець, Є. Кулик // Бібліотечний вісник. - 2017. - № 5. - С. 3-14. - Режим доступу: http://bv.nbuv.gov.ua/doc/bv_2017_5_3 munka összefoglaló szintézise.

Az ukrán nyelvű cikk bemutatja a következő generációs könyvtár modell - Libraries 4.0 fogalmát és összetevőit. Röviden elemzi azokat az innovatív könyvtári szolgáltatásokat, melyek a legújabb internetes technológiák igénybevételével a társadalom modern igényeit figyelembevéve az olvasó és a könyvtár interakcióján alapulva jönnek létre.

A Center for the Future of Libraries kutatásait alapul véve, az írás bemutatja azokat a változásokat, melyre a modern könyvtáraknak szükségük van ahhoz, hogy a modern kihívásoknak és újradefiniált funkciójuknak megfelelhessenek.

A modern webes technológiák fejlődésével a felhasználók és a fejlesztők is nehezen tartanak lépést, még nehezebb a dolga a nyilvános könyvtáraknak, ahol az intézményi és fizikai átalakulás körülményesebb és nehézkesebb. Az első lépés az, hogy elemezzük, megértsük és levonjuk a szükséges konzekvenciákat a társadalom modernizációja során végbemenő folyamatokról, a technológiai eszközök társadalmi felhasználásával és a felhasználók igényeivel kapcsolatban.

Web 2.0

Alig 10 évvel a WEB 2.0 megjelenése után már ezt is elavultnak tekinthetjük. A 2005-ös megfogalmazás szerint a felhasználók passzív módból aktívvá váltak, a WEB 2.0-ban interaktívan akarnak jelen lenni a fogyasztók is.
A könyvtár lényegében a WEB 2.0 offline megfelelője, hiszen a felhasználók a könyvtárossal való kommunikáció során kiegészítő információhoz juthatnak, ennek kiterjesztését kellett megvalósítani a könyvtárak online platformjain is.

Könyvtár 3.0

A könyvtárak hibrid továbbfejlesztett változata a szemantikus web felé mutató irányban indult el, mely rendkívül sok problémába ütközött. A tudományos munkák és információk digitalizálása és a metaadatok kiterjesztése nem jutott el a kívánt kidolgozottsági fokig, miközben a mesterséges intelligencia rengeteg feladatok képes elvégezni.

A keresések mekkönnyítése érdekében a Google a szemantikus internet, a logikailag összekapcsolt weboldalak készítését ösztönzi. A szemantikus web sokban hasonlít a könyvtárak működéséhez, a könyvtári könyvek keresését biztosító katalógusrendszer működésére.

Web 4.0

A Web 4.0 néhány fontosabb jellemzője:

  • Bárhol és bármikor elérhető erőforrások
  • Személyre szabott szolgáltatások és információk
  • Felhasználói kapcsolatok létrehozása.

A Könyvtár 4.0 egyik első koncepciójának szerzője Younghie Noh azt javasolja, hogy a könyvtár új modellje a Web 4.0-ból vegye a példát és foglalja magába az információs környezetet (szimbiotikus web), felhasználó – könyvtáros - számítógép, szoros együttműködését, kölcsönhatását.

A könyvtár 4.0 megpróbálja megjósolni azt, hogy az adott felhasználónak milyen információkra lesz szüksége, azok kielégítéséhez pedig a dokumentumok és médiatartalmak mellett a megfelelő személyekkel is összekapcsolhatja őt. A felhasználók igényeinek kiszámítása csak akkor lehetséges, ha folyamatosan nyomon követjük, lejegyezzük és analizáljuk tevékenységüket.

Például: ha a felhasználó fűnyírókat keres az interneten, akkor a fűnyírással, kertészkedéssel és fűnyíróhasználattal kapcsolatos irodalmat, információkat bocsájtunk a rendelkezésére, szükség szerint kertésszel is felveheti a kapcsolatot. 

Az adott információgyűjtés és információszerzés az emberi szabadság és a magánszféra határait súlyosan megsérti, ezért ennek a hövőtechnológiának komoly árnyoldalai is vannak.

Horváth Csaba

könyvtáros

0 Tovább

Dolák-Saly Róbert Madáretető

Kölcsönözz nevetést az ünnepekre

könyv könyvtár Kárpátalja humor MadáretetőЗавдяки програмі „Márai” відділ отримав книжку Dolák-Saly Róbert „Madáretető”. Впродовж свого творчого життя автор створив чотири бестселлери. Пише у стилі абсурду „Lart pour lart”, який започаткували у 80-х роках. З часу виходу першого видання продано більше 40 тисяч примірників. Видання ілюстрована самим автором.

A Márai programnak köszönhetően kölcsönözhető osztályunkon Dolák-Saly Róbert Madáretető című könyve. A szerzőről és a műről röviden:

Dolák-Saly Róbert poliphisztor-nak mind a tíz karjára jut valamilyen sikeres műfaji megnyilvánulás. Az eredetileg biológiatanárnak készülő zenész színészi talentumát többek között egy, a nyolcvanas években induló, a mai napig működő, műfajteremtő, abszurd színházi műhelyben, a Lart pour lart Társulatban kamatoztatja, amelynek alapító tagja. A legendás stílus-szédelgő szerző: a kutyoid Boborján, a zsenilis öreg Anti bácsi, az ötletológus Naftalin Ernő, a diafilm-narrátor Leopold, valamint sok más figura atyja íróként is remekel. Négy eddig megjelent könyve bestseller lett.

Az első kiadás óta több mint negyvenezer példányban elkelt Madáretető ezúttal átdolgozott, frissített változatban kerül az olvasók kezébe, a szerző még színesebb illusztrációival, így azok számára is izgalmas lehet, akik már kívülről tudják az első változatot sokan vannak ilyenek.

A mű egy elsüllyedt világ, Agyatlantisz szigetcsoportját idézi meg i. e. 2002-ből, három onnan származó napilap segítségével. Az eltűnt civilizáció írásos időkapszuláját űrrégészek találják meg egy több ezer éve fenn keringő űrállomáson. Ezt teszi közzé az író a bulvárparódiánál sokkal többet nyújtó, újságrovatokat bemutató abszurd ötletdömpingjével, melynek agyra, szívre és rekeszizmokra gyakorolt hatását nem szabad alábecsülni. 

0 Tovább

Német nyelvtanulás online

Ungvár könyvtár Kárpátalja nyelvtanulás német nyelv könyv
Online német nyelvtanfolyam

Ingyenes weboldalak és applikációk

Kevesen tudják, hogy a harmadik legelterjedtebb nyelv az internetes online tartalmak között a német. A tudományos kutatások és technikai fejlesztések megismerésének egyik módja az idegen nyelvű szakirodalom tanulmányozása, ehhez azonban ismernünk kell a tanulmány nyelvét. Az angol nyelv ismerete szinte alapvető az internetes adatbányászok számára, de a német nyelv ismeretének birtokában is rengeteg hasznos adatot, információt és szöveget érhetünk el.

Hogyan tanuljunk nyelveket?

A nyelvtanulás kézzelfogható módja, ha nyelviskolába vagy egyetemre iratkozunk be. Az önálló tanulást segíthetik az önképző nyelvkönyvek, melyek közül többet megtalálhatsz a megyei könyvtárban is, Ungváron az Idegen Nyelvű Dokumentumok Osztályán. A nyelviskolák is várják az idegen nyelv iránt érdeklődőket. Ungváron a német nyelvtanulás iránt érdeklődőket például egy bemutatóórával várták a megyei könyvtárban.

Az Ungvári Nemzeti Egyetemen német szak is működik, ahol a hallgatók német tanári oklevelet szerezhetnek.

Online nyelvtanulás

Az egyik legkényelmesebb módja a nyelvtanulásnak az online tanulás. Az okos eszközöknek, a laptopnak, személyi számítógépnek és az internetnek köszönhetően manapság gyorsan és könnyen találhatunk megfelelő fizetett vagy ingyenes oktatóoldalt vagy oktató applikációt.

Az online felületek némelyikén fizetni kell a kurzusokért, de szép számmal találhatunk ingyenes weboldalakat is, az applikációk többsége azonban ingyenes.

Ungvár könyvtár Kárpátalja nyelvtanulás német nyelv könyv
Online nyelvtanuló egyetem

Duolingo

A Duolingo az egyik legismertebb online nyelvoktató rendszer. Tetszés szerint használhatjuk az okostelefonra letöltött applikációt vagy laptopon a weboldal szolgáltatásait is. A rendszer érdekessége, hogy pontokat ad a helyes feleletekért, ezalapján pedig rangsorokat állít fel a különböző szinteken lévő tanulók között.

A Duolingo segítségével bármikor és bárhol tanulhatsz németül, ha csak öt perced van, akkor is meghallgathatsz néhány kifejezést, esetleg kitölthetsz egy kvízt.

A Duolingo leckéi alkalmazkodnak tanulási stílusodhoz. A gyakorlatok összeválogatása a szókincs hatékony elsajátítását és ellenőrzését szolgálja.

Az interaktív gyakorlatok azonnali visszajelzéssel, a helyszínen segítik fejleszteni német tudásod. Az új szavak, kifejezések és nyelvtani ismeretek elsajátítása közben virtuális érméket nyerhetsz, új szinteket nyithatsz meg, és figyelheted folyékony nyelvtudási pontszámaid emelkedését.

A Duolingo letölthető Windows Phone-ra, Androidra és iOS-re.

Németül a Youtube-on

A hagyományosabb tanulási módszer kedvelői a Youtube videómegosztón találhatnak online német nyelvleckéket. Ennek a módszernek a hátránya, hogy a tanuló nem kap semmilyen visszajelzést arról, hogyan sikerült elsajátítania az anyagot, viszont bármikor bárhol megnézhető, visszatekerhető az óra anyaga.

0 Tovább

Olvass Hawkingot: gyerekeknek is

A világhírű tudós több műve megtalálhatók osztályunkon

kárpátalja könyvtár Ungvár Hawking új könyvek könyvek tudomány
Egy gyerekek számára íródott könyv.

„Üdvözlöm. Stephen Hawking vagyok: fizikus, kozmológus és álmodozó. Bár nem tudok mozogni, és számítógépen keresztül kell beszélnem, az elmém szabad.” „Visszatekintve úgy tűnhet, hogy egy előre alaposan megtervezett menetrend szerint foglalkoztam a világegyetem eredetének és fejlődésének legjelentősebb problémáival. Ám valójában nem így történt. Nem volt előzetes tervem. Az a helyzet, hogy csak a saját orrom után mentem, és mindig azzal foglalkoztam, ami akkor éppen érdekesnek és megoldhatónak tűnt.”

Stephen Hawking korunk egyik legfigyelemreméltóbb alakja. Cambridge-i géniusz, világszerte ünnepelt, ragyogó elméleti fizikus, aki ösztönzést és bátorítást jelent mindazok számára, akik szemtanúi lehettek annak, milyen nagyszerű diadalt aratott mozgatóideg-sorvadása felett. Kitty Ferguson ebben a könyvében Hawking életét meséli el. Műve megírásához különleges segítséget kapott magától Hawkingtól, valamint közeli ismerőseitől és családjától.

A világhírű tudós alábbi könyvei érhetők el Ungváron, a megyei könyvtár osztályán:

George és az ősrobbanás / Lucy & Stephen Hawking ; Garry Parsons ill. ; [ford. Marczali Ferenc]. - 2. kiad. - Szeged : Könyvmolyképző K., cop. 2013.
 

Az én rövid történetem / Stephen Hawking ; [ford. Both Előd]. - [Budapest] : Akkord, cop. 2014.

A nagy, a kicsi és az emberi elme : [kozmológia, kvantummechanika és a tudatosság fizikája] / Roger Penrose ; [közrem.] Stephen Hawking, Abner Shimony, Nancy Cartwright ; [ford. Gergely László Árpád]. - [Budapest] : Akkord, cop. 2003.

A mindenség elmélete : a világegyetem eredete és sorsa / Stephen W. Hawking ; [ford. Bakó Dorottya és Papp Gábor]. - Utánny. - Budapest : Kossuth, cop. 2009.

A nagy terv : [új válaszok az élet nagy kérdéseire] / Stephen Hawking és Leonard Mlodinow ; [ford. Both Előd]. - Budapest : Akkord, [2016], cop. 2011.

Az idő rövid története / Stephen Hawking ; [... ford. Molnár István és Egri Győző]. - Felújított kiad. - [Budapest] : Akkord, [2010], cop. 2004.

Hawking új univerzuma : [hogyan történt az ősrobbanás?] / Rüdiger Vaas ; [ford. Both Előd]. - [Budapest] : Akkord, cop. 2013.

A tér és az idő természete : [előadás-sorozatok az Isaac Newton Intézetben] / Stephen Hawking, Roger Penrose ; [ford. Both Előd]. - [Budapest] : Akkord, [2011], cop. 1999.

0 Tovább

Az év legjobb science fiction és fantasynovellái

Új könyvek érkeztek!

A Márai programnak köszönhetően vadonatúj könyvekkel gyarapodott osztályunk állománya. Az új könyvek között találjuk Az év legjobb science fiction és fantasynovellái köteteket, melyek a 2017-es és 2016-os művekből válogatnak.

Az év legjobb science fiction és fantasynovellái, 2017 / szerk. Jonathan Strahan. - [Budapest] : Gabo, cop. 2017. - 583 p.

A GABO kiadó idén is gondolt a novellarajongókra, így 2016 után idén is megjelent magyarul az angol nyelven már szinte intézménynek számító válogatás. Az ausztrál szerkesztő, Jonathan Strahan által összeállított, 2016 legjobb rövid prózáit tartalmazó kötetet ismét két részben mutatjuk be.

Az első rész a science fiction novellákról szólt, most pedig a kötet fantasy novelláiról írunk.

A tavalyi év nagy meglepetéséből szerencsére hagyomány lett, és a Gabo kiadó idén is elhozta Jonathan Strahan aktuális válogatását az év legjobb SF történeteiről. A kötet szűk válogatás, ha azt nézzük, hogy a novellák újból aranykorukat élik, mégis a legbővebb merítés, ha azt, hogy ezekből mennyi olvasható magyarul.

A magyarul olvashatóságot külön érdemes kiemelni – nem csak az év legjobb novelláit olvashatjuk több száz oldalon át, de a könyv a magyar zsánerfordító-szakma kiadókon átívelő seregszemléje is. Hiába érhető el a kötetben szereplő művek jó része az interneten, jó magyarul olvasni.

Érdekes látni azt is, hogy mennyire egybecsúszik a science fiction és a fantasy, hogy a horrorról már ne is beszéljünk. A kezdeti koncepció, hogy kétfelé választva írjunk a kötetről, ezért sem volt könnyű. Ha a cím fantasyt sejtet (Az Antarktisz tündéi, Mese), akkor is sci-fibe botolhatunk, de mit mondjuk Catherynne M. Valente kötetnyitó írásáról, ami klímascifi, mégis annyira szürreális (és duplán fenntarthatatlan) a világa, hogy a mágián sem lepődnénk meg benne.

Furcsának tűnhet az is, amikor a korrektül összerakott fantasy-történet mögül nyilvánvalóan kilátszik a mondanivaló. Amal El-Mohtar Az üveg és vas évszakaiban az egyik oldalon még egy fura tündérmesében járunk, a másikon már a családon belüli erőszakról olvashatunk. N. K. Jemisin legalább annyira ír a fekete polgárjogi mozgalmakról, mint boszorkánypraktikákról. Hogy magyar olvasóként megértsük, miért került például A vörös föld boszorkánya a kötetben, arra szerencsére pár novellával arrébb találjuk meg a választ. Theodora Goss Piros, mint a vér, fehér, mint a csont-ja egy nagyon jó történet, az egyik kedvenc természetfeletti lényeimmel, de mégsem ezért éreztem olvasás közben, hogy ez a történet direkt nekem szól – hanem a majdnem-hazai áthallások miatt, azért, amiért ezt a novellát érdemes magyarul elolvasni. Így már érthetőbb, hogy mi az a plusz az egyes műveknél, amit lehet, hogy számunkra, pont annál az írásnál, nincs jelen.

Meglepő, hogy két nagy, hosszú, nehéz írás is foglalkozik a gyerekekkel, mint fegyverrel. Alyssa Wongé (már megint) a kötet egyik legerősebb írása. Emlékeztek a Deadlands szerepjátékra, pontosabban az alapkönyv címlapjára, Brom pisztolyhősére? A Megfulladsz, hogyha itt maradsz ugyanez, csak szerencsére jó hosszan. Minden benne van, amiért a weird westernt szeretni lehet.

Seth Dickinson alapötlete hasonló, de itt egy kegyetlen high fantasy világban járunk, ahol mindenkinek, szülőnek, varázslónak, gyereknek meg kell hozni a maga választását, és viselni a világokat szétszaggató következményeket.

Jutott a kötetbe persze tiszta fantasy is, Naomi Novik Ezüstfonása tényleg tündérmese, Joe Abercrombie írásában, mely Joe Abercrombie paródiaként is kiválóan működik, az a legmeglepőbb, hogy a szerző képes ilyen röviden is írni. Az Orion-puszta boszorkánya és a gyermeklovag E. Lily Yu-tól szintén „csak” egy michisoni, egyszerre szomorkás és vidám, varázslatos történet egy lányról, aki megpróbál megmenteni egy fiút.

De mit kezdünk Aliette de Bodard Szellemhalászatával, ami scifi, de szellemekkel, vagy Delia Sherman A nagy detektívével, ami meg steampunk, szintén szellemekkel? Vagy Yoon Ha Lee Rókacsapdájával, ami legalább annyira ragyogó mecha-novella, mint rókatündér-mese?

A legegyszerűbb, ha nem próbáljuk meg kategóriába szuszakolni őket, hiszen a legfontosabba már mind belefértek – jó novellák, amiket érdemes elolvasni.

via: http://sfmag.hu

0 Tovább

Kurucz András kiálítás Ungváron

Kurucz András Ungvár kiállítás festmények megyei könyvtár
Kurucz András a kiállítás megnyitóján

Október 27-ig tekinthető meg Kurucz András képkiállítása Ungváron, osztályunkon.

A kiállítás megnyitóján a művész az alábbi interjút adta a Kárpáti Igaz Szó-nak.

Családunkban generációkon át élt azt a hagyomány, hogy az egyik fiúgyermek az András keresztnevet kapta. Mi nem követhettük a tradíciót, mivel három lányunk született – magyarázta a megyei könyvtár idegen nyelvű osztályának olvasótermében rendezett kiállítása megnyitóján Kurucz András.

A családi legendáriumhoz tartozik, a „hiányt” pótlandó egyik lánya az Andriána (sic!) nevet kapta, majd a sors úgy hozta, hogy a festőművész egyik veje Soltész András lett…

Igaza lehet annak, aki úgy vélekedik, egy, a tárlat bemutatására vállalkozó írásban a fentebbiek nem különösebben fontosak. Viszont esetünkben ez a következetesség lényeges tartalommal bír. Bizonyítja, a Kurucz családban tisztelik, megtartják és továbbadják a hagyományokat.

A múlt értékeinek megmutatása ösztönzi Kurucz Andrást arra, hogy ecsetet fogjon, s újra és újra vászonra álmodja a gyakran már csak emlékeinkben élő Ungvár egy-egy részletét.

A könyvtárban kiállított több mint félszáz festmény, grafika mindegyike e történelemmentést szolgálja. S ezek csupán töredékei a hatvanhárom éves mester ilyen témájú munkáinak.

A képek segítségével tett ungvári séta során számos olyan emberléptékű csodára bukkanunk, melyet a mai városképből már száműzött az uniformizáló akarat, az elhibázott, érték helyett érdeket szolgáló területrendezés. Ezen a kiránduláson bárki részt vehet, aki ebben a hónapban ellátogat a Káptalan utcai könyvtárba.

Kurucz András Ungvár kiállítás festmények megyei könyvtár

0 Tovább

Kárpát-térség nemzeti parkjai című könyv

Kárpátalja nemzeti park Ukrajna Ungvár könyv könyvtár
Hasznos információkat tartalmazó kiadvány.

Kárpátalja nemzeti parkjai is szerepelnek Dr. Bodnár László könyvében

A Kárpát-térség nemzeti parkjai címmel jelent meg 2015-ben Dr. Bodnár László könyve. A kötetben az általános információkon és tudnivalókon kívül Magyarország, Szlovákia, Lengyelország, Ukrajna, Románia, Szerbia és Ausztria nemzeti parkjairól találunk ismertetést.

A természetvédelem korunk fontos problémája, melyre nem lehet megfelelő módon felhívni a figyelmet. Különösen aktuális a téma a Kárpátok térségében, ahol a rablógazdálkodás, a mérhetetlen fakitermelés folyamatosan pusztítja a természetet.

Az ENSZ által is támogatott nemzeti parkok létrehozása ad némi esélyt arra, hogy legalább néhány helyen érintetlenül hagyja az ember a természet szépségeit.

A könyvben az Ukrajnával foglalkozó fejezetben négy nemzeti parkkal ismerkedhetünk meg:

  • Szinevéri Nemzeti Park
  • Kárpáti Pemzeti Park
  • Uzsoki Nemzeti Természeti Park
  • Vizhnitskyi Nemzeti Természeti Park.

A szerző kitér arra, hogy a Kárpátalján számon tartott, mintegy 200 magasnövény fajból 44-et a kipusztulás fenyeget. Pozitívumként említhetjük, hogy a megye területén több helyen is találkozhatunk ezeréves fákkal, Ungváron 500 és 300 éves fákra vigyáz a lakosság.

A Kárpátaljai természetvédelmi terület tagolódása:

  • Huszti Nárcis-völgy
  • A csornogorai „Hoverla” masszívum
  • A széleslonkai „Uglja” masszívum
  • Ugljai masszívum.

A színes fényképekkel is illusztrált, adatokkal gazdagon ellátott kiadványt Ungváron a megyei könyvtár magyar osztályán veheti kezébe az olvasó.

Kárpát-térség nemzeti parkjai / Bodnár László. - [Eger] : Bodnár Geográfus Bt., 2015. - 452 p., [52] t. : ill., részben színes, részben térk. ; 24 cm

 

Kárpát-térség nemzeti parkjai című könyv melyet a magyar dokumentumokat őrző osztályon vehet kézbe a tisztelt olvasó. További érdekes és izgalmas olvasnivaló témák: Kárpátalja, nemzeti park, Ukrajna, Ungvár, könyv, könyvtár.

0 Tovább

Farsangi vigasság a könyvtárban

Kárpátalja könyvtár Ungvár Horváth Csaba farsang
Farsangi álarcok a megyei könyvtárban

Hagyomány

Velencei farsangi álarcokat is megcsodálhattak azok, akik az elmúlt héten kukkantottak be a megyei könyvtár idegen nyelvű osztályára. A munkatársak bohókás, az ünnepkörhöz kapcsolódó tartalmú könyvekkel, kiadványokkal gazdagították a rögtönzött kiállítást.

A farsangi hangulat betetézéseként a könyvtárban valóságos játéknapot rendeztek, melyre ezúttal a Kincseshomoki Általános Iskola tanárait és tanulóit hívták meg, akiket Szluckyné Mészáros Éva osztályvezető fogadott.

A gyereksereget Mihalovicsné Tóth Krisztina és Rada Eleonóra kísérte el, akik maguk is bekapcsolódtak a süteményből és papírból készített álarcok díszítésébe, igaz, az arcfestést már nem vállalták, ám így is akadt olyan játékos kedvű felnőtt, aki felpingáltatott magára egy lemosható, tavaszt idéző motívumot.

Aki úgy gondolja, hogy a vidámság, a derű nem való könyvtárba, az minden bizonnyal nem szeret olvasni, hisz a jó könyv maga az öröm forrása. A homoki gyerekek sokat olvasnak és még többet játszanak. Legalábbis ez derül ki Horváth Csaba villám-közvéleménykutatásából. Többek kedvence A kis herceg, de volt olyan is, aki Arany János Toldi című elbeszélő költeményét már kétszer is elolvasta. A vezető bibliográfus végigvezette a diákokat a könyvektől roskadozó polclabirintuson, figyelmükbe ajánlotta a legújabb kiadványokat. A gyerekeknek leginkább a Mi micsoda és a Szemtanú sorozat kötetei tetszettek. Miközben az osztály vendégei - Julja Burja arcfestő segítségével - fura állatokká, mesebeli lényekké változtak, elfogyott a farsangi és rózsafánk, sőt a kidíszített sütemény-álarcok többsége is. Ám a hasonló rendezvények sora nem. Mint Olena Kanyuka, a megyei könyvtár igazgatója elmondta, március 20-án a boldogság világnapjához kapcolódva szerveznek rendezvényeket, 23-án Ukrajna irodalmi térképe című programmal a kortárs szerzők műveit népszerűsítik.

Kárpáti Igaz Szó 2017. február 28. - Ungvár - 6.o.

Kárpátalja könyvtár Ungvár Horváth Csaba farsang
Velencei álarcok a Megyei Könyvtárban

0 Tovább

Hasadnak rendületlenül

100 éves Arany János

ungvári megyei könyvtár Arany János szavaló verseny iskola
Klasszikus vers, mely nem az!

Az Ungvári Dayka Gábor Középiskolában az Anyanyelv Hete rendezvénysorozat keretein belül versmondó versenyt szerveztek Arany János születésének 200. évfordulója tiszteletére. A Megyei Könyvtár munkatársai könyvkiállítással igyekeztek közelebb hozni a költő szellemiségét a gyermekekhez, akik a kéziratok reprintjeit is megtekinthették. A szavalóversenyen 6-11.-es diákok vettek részt a költő versei és balladái közül elszavalva egy szavadon választott művet.

A zsűri kétkedve fogadta a Hasadnak rendületlenül című Arany János verset azt gyanítva, hogy a diákot az internetes mémgyárak téveszthették meg, de nagy meglepetésükre a nyomtatott kötet is tartalmazta az alábbi sorokat.

Arany János sorait olvasva rá kell döbbennünk, hogy a 19. században sem vették véresen komolyan a költészetet, és nem tartották nemzetietlennek az élcet.

HASADNAK RENDÜLETLENÜL

Hasadnak rendületlenűl
Légy híve, oh magyar!
Bölcsődtül kezdve sírodig
Ezt ápold, ezt takard.
A nagy világon ekivűl
Nincs más, amit mivelj:
Áldjon vagy verjen sors keze,
Itt enned, innod kell.

Ez a föld, melyen annyiszor
Apáid vére folyt,
Ez a föld másra sem való,
Csak hogy eltékozold.
Itt küzdtenek honért a hős
Árpádnak hadai;
Bátorság volna ezt a hont
Neked fenntartani.

Szabadság! itten hordozák
Véres zászlóidat,
Szabad száj! itt csikorgatod
Véres fogaidat.
- - - - - - - - - - - - - - -

(1880 körül.)

0 Tovább
«
12

Відділ літератури іноземними мовами

Комунальний заклад "Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека ім. Ф.Потушняка" Закарпатської обласної ради

Kárpátaljai Megyei Könyvtár

blogavatar

A Potusnyák Ferenc Kárpátaljai Megyei Tudományos Univerzális Könyvtár Idegen Nyelvű Dokumentumok Osztályának hivatalos blogoldal.

Utolsó kommentek

Kárpátaljai Megyei Könyvtár

blogavatar

A Potusnyák Ferenc Kárpátaljai Megyei Tudományos Univerzális Könyvtár Idegen Nyelvű Dokumentumok Osztályának hivatalos blogoldal.